7 základních vinařských pomůcek
1. Vývrtka
Správná vývrtka je základ. Samozřejmě, že v nejhorším případě nouze, kdy jste v divočině a akutně potřebujete otevřít svou poslední láhev vína, abyste si s medvědem připili na zdraví, než vás sežere, můžete použít cokoliv. Našla jsem třeba návod na otevírání vína pomocí boty...? Sama jsem ještě v době mého vinařského barbarství otevírala víno klackem. Ale už nejsme žádní barbaři. Ušlechtilý nápoj si žádá trochu úcty.
Ideální je dle mě i mnohých odborníků tzv. dvoufázová vývrtka (viz. obrázek). Padnou ideálně do ruky, jsou skladnější než velmi oblíbený otvírák vína se dvěma ,,křídly´´. Obvykle je v nich zakomponovaný i nožík na odříznutí kapsle, když náhodou chybí pomocný proužek. Díky dvoufázovému systému se vám vždycky podaří láhev otevřít elegantně a bez nežádoucího zvukového efektu.
2. Nálevka
Když už jsme víno otevřeli, můžeme nalévat. Nálevky mohou mít různý tvar ale společný účel. Usměrní proud vína z lahve. Navíc můžete lépe regulovat rychlost nalévání a po postavení lahve zpět do vertikální polohy, po ní nestéká kapka vína. Škoda každé kapky, která padne mimo sklenku.
3. Správné sklo
Výběr správných skleniček na víno by vydal na samostatnou kapitolu. Proto jen velmi zjednodušeně. Víno patří do vinné sklenice, tzn. se stopkou. Bílé a růžové víno do menších sklenic do objemu 450 ml tulipánového tvaru (nahoře se zužuje). Červené víno snese sklenku až do objemu 600 ml a tvar preferuje balónový. Jde o to, že červenému vínu prospívá se ,,nadechnout´´ (dekantovat), proto je dobré mu dopřát co nejvíc prostoru.
4. Karafa
Karafu, neboli dekantér, nepovažuji za absolutní nezbytnost. Nicméně u červeného vína ji používám prakticky pokaždé. Červené víno je vhodné otevřít alespoň 2 hodiny před samotným pitím a přelít ho právě do karafy. Ta zajistí, že případný kal zůstane v láhvi, víno se provzdušní a rozvinou se v něm další aromata.
Karafy jsou různého tvaru, na obrázku je tvar ..medium´´, který je nejuniverzálnější a nejsnazší k sehnání.
5. Chladící stojan na lahev
Ten oceníte hlavně v létě a hlavně u bílých a růžových vín, která se podávají při teplotách okolo 10°C. Také mají různý tvar, ale všechny fungují na principu plátů, které se dají namrazit, a ty se následně vloží zpět do stojanu. Díky tomu zůstane víno déle nachlazené. A kdo by kvůli každé deci běhal do lednice? Já ne.
6. Vakuová pumpa na víno
Uznávám, že ten název může znít všelijak. Pokud otevřete lahev a za hodinu je prázdná, vakuovou pumpu jistě neoceníte. Já jsem se po ní začala shánět v momentě, kdy jsem si otevřela lahev, ze které jsem něco upila a pak jsem na pár dní na víno nedostala chuť. Ano, i to se mi občas stává, nicméně často to není. Nebo prostě když cítíte, že už máte všichni dost a v lahvi je poslední deci. Vakuová pumpa odsaje z lahve tolik vzduchu, kolik jen jde. Díky tomu víno nezvětrá tak rychle a zůstane v relativně nezměněné kvalitě i po dvou třech dnech.
7. Dobrá společnost
Ať už vám společnost dělá parta přátel, rodina, dobrá kniha, film, nebo jen vana plná pěny. Udělejte z pití vína malý obřad. Zjistěte, co pijete. Dejte si záležet na tom z čeho pijete a dejte si na vychutnání vína záležet. Nejen, že si budete na pár vteřin připadat jako profík, ale bude vám i víc chutnat. To mi věřte. Tak na zdraví.