7 základních vinařských pomůcek
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000034-8d49d8d49f/FinalIMG_1475.jpg?ph=8f2dec9099)
1. Vývrtka
Správná vývrtka je základ. Samozřejmě, že v nejhorším případě nouze, kdy jste v divočině a akutně potřebujete otevřít svou poslední láhev vína, abyste si s medvědem připili na zdraví, než vás sežere, můžete použít cokoliv. Našla jsem třeba návod na otevírání vína pomocí boty...? Sama jsem ještě v době mého vinařského barbarství otevírala víno klackem. Ale už nejsme žádní barbaři. Ušlechtilý nápoj si žádá trochu úcty.
Ideální je dle mě i mnohých odborníků tzv. dvoufázová vývrtka (viz. obrázek). Padnou ideálně do ruky, jsou skladnější než velmi oblíbený otvírák vína se dvěma ,,křídly´´. Obvykle je v nich zakomponovaný i nožík na odříznutí kapsle, když náhodou chybí pomocný proužek. Díky dvoufázovému systému se vám vždycky podaří láhev otevřít elegantně a bez nežádoucího zvukového efektu.
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000021-cd510cd514/A58BA780-1FAC-4E89-B9C7-FFF06239E56A.jpeg?ph=8f2dec9099)
2. Nálevka
Když už jsme víno otevřeli, můžeme nalévat. Nálevky mohou mít různý tvar ale společný účel. Usměrní proud vína z lahve. Navíc můžete lépe regulovat rychlost nalévání a po postavení lahve zpět do vertikální polohy, po ní nestéká kapka vína. Škoda každé kapky, která padne mimo sklenku.
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000025-3a0593a05c/E637718C-6069-4394-855C-7603B6A0C94A.jpeg?ph=8f2dec9099)
3. Správné sklo
Výběr správných skleniček na víno by vydal na samostatnou kapitolu. Proto jen velmi zjednodušeně. Víno patří do vinné sklenice, tzn. se stopkou. Bílé a růžové víno do menších sklenic do objemu 450 ml tulipánového tvaru (nahoře se zužuje). Červené víno snese sklenku až do objemu 600 ml a tvar preferuje balónový. Jde o to, že červenému vínu prospívá se ,,nadechnout´´ (dekantovat), proto je dobré mu dopřát co nejvíc prostoru.
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000035-dd866dd867/IMG_1552.jpg?ph=8f2dec9099)
4. Karafa
Karafu, neboli dekantér, nepovažuji za absolutní nezbytnost. Nicméně u červeného vína ji používám prakticky pokaždé. Červené víno je vhodné otevřít alespoň 2 hodiny před samotným pitím a přelít ho právě do karafy. Ta zajistí, že případný kal zůstane v láhvi, víno se provzdušní a rozvinou se v něm další aromata.
Karafy jsou různého tvaru, na obrázku je tvar ..medium´´, který je nejuniverzálnější a nejsnazší k sehnání.
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000026-c9647c9649/BB114C11-FF2E-4CB0-A5DD-BE1558A9C063.jpeg?ph=8f2dec9099)
5. Chladící stojan na lahev
Ten oceníte hlavně v létě a hlavně u bílých a růžových vín, která se podávají při teplotách okolo 10°C. Také mají různý tvar, ale všechny fungují na principu plátů, které se dají namrazit, a ty se následně vloží zpět do stojanu. Díky tomu zůstane víno déle nachlazené. A kdo by kvůli každé deci běhal do lednice? Já ne.
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000022-d2bc9d2bcb/8A697655-AA35-4B14-B77D-212D7E2317BE.jpeg?ph=8f2dec9099)
6. Vakuová pumpa na víno
Uznávám, že ten název může znít všelijak. Pokud otevřete lahev a za hodinu je prázdná, vakuovou pumpu jistě neoceníte. Já jsem se po ní začala shánět v momentě, kdy jsem si otevřela lahev, ze které jsem něco upila a pak jsem na pár dní na víno nedostala chuť. Ano, i to se mi občas stává, nicméně často to není. Nebo prostě když cítíte, že už máte všichni dost a v lahvi je poslední deci. Vakuová pumpa odsaje z lahve tolik vzduchu, kolik jen jde. Díky tomu víno nezvětrá tak rychle a zůstane v relativně nezměněné kvalitě i po dvou třech dnech.
![](https://8f2dec9099.clvaw-cdnwnd.com/1915cc23217b910420df5eac7f0e1088/200000027-81a2681a29/466F399C-871D-4FDD-8225-F332A31B7279.jpeg?ph=8f2dec9099)
7. Dobrá společnost
Ať už vám společnost dělá parta přátel, rodina, dobrá kniha, film, nebo jen vana plná pěny. Udělejte z pití vína malý obřad. Zjistěte, co pijete. Dejte si záležet na tom z čeho pijete a dejte si na vychutnání vína záležet. Nejen, že si budete na pár vteřin připadat jako profík, ale bude vám i víc chutnat. To mi věřte. Tak na zdraví.