André

01.06.2020

Co říká odborná literatura

Mladá odrůda se zkratkou An, která na našem území pokrývá přibližně 218 ha plochy vinic. André vyžaduje ty nejteplejší polohy a půdy, které dobře zadržují vodu, i proto se mu daří nejvíce ve Velkopavlovické podoblasti. Aby bylo víno co nejplnější, je nutné sklízet co nejpozději a regulovat počet hroznů na keři.  

Původ

Další z odrůd, které se zrodili u nás, konkrétně na Morave ve Velkých Pavlovicích. André bylo vyšlechtěno Ing. Horákem v roce 1961 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Ing. Horák zkřížil odrůdy Svatovavřinecké Frankovkou a výslednou modrou odrůdu pojmenoval na počest zakladatele spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně- Ch. K. Andrého.   

Charakter vína

Barva z dobře vyzrálých hroznů je sytě granátová až rubínová. Při dřívější sklizni nebo velké výnosnosti na keř je barva světle červená. 

Vůně je ovocná, s tóny peckovic, například švestek a u vyzrálejších vín se vůně přiklání až k povidlovým tónům. Jinak můžeme cítit tmavé lesní ovoce jako borůvky nebo ostružiny.

Chuť mohou negativně ovlivnit kyseliny, které se v ideálním případě odbourají z části již na keři při dostatečně pozdním sběru. Jinak jsou v chuti u dobře vyzrálých vín hebké. Chuti též prospívá zrání v sudech, nebo delší zrání na lahvi. I tak André neztrácí na ovocné chuti, která je plná a harmonická. 

Co k tomu?

André se dobře snoubí s tučnějšími sýry, tvrdými a vyzrálými aromatickými sýry. Hodí se k uzenému masu, grilovanému masu a kořeněnějším pokrmům. 

Co říkám já

Vždycky mám velkou radost, když si můžu dát nějaké víno, jehož odrůdu stvořily zlaté české ručičky. U červeného to platí dvojnásob, protože když například ve Francii nadhodíte české nebo moravské červené víno, nevěřícně na vás koukají, jak může být víno odjinud než z Francie dobré (osobní zkušenost kamarádky z Erasmu). A André se dle mého názoru velmi povedlo. Je to ovocné hutné víno, kterému nevadí delší zrání a hodně mu sluší zrání v sudu. Jak už víte, nemusím ostřejší třísloviny, proto jsem při výběru André opatrná a preferuji právě ta vína, co zrála alespoň chvilku v sudu. Je to víno, které mi chutná prostě ovocně. Takové rozvařené borůvky s ostružinami a malinami s kapkou trpčích brusinek na závěr. André do každé rodiny! 

čerpáno z: KRAUS, Vilém. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-00-0.
Obrázek: 
Granátové a chutné víno André. In: Potřeby pro vína [online]. Ostrava, 2020 [cit. 2020-04-27]. Dostupné z: https://www.potreby-pro-vina.cz/granatove-a-chutne-vino-andre-a-79.html