Chardonnay
vinařství DOBRÁ VINICE Nový Šaldorf
oblast Morava/ Znojemská podoblast/ trať Národní park Podyjí
- suché
- ročník: 2013
- alk.: 13,5%
- zb. cukr: 1 g/l
- kys.: 6,3 g/l
- vin naturel orange
Tohle víno je víno z kvevri. Je to oranžové víno. Je to naturální víno. A ještě zrálo v sudu.
Takže postupně. Ve sklepě vinařství Dobrá vinice v Novém Šaldorfu mají v zemi zakopané tři nádoby kvevri. Hliněná nádoba o objemu 1100 l. A v jedné z nich zrálo celých 9 měsíců na slupkách tohle Chardonnay. Tím, že se ze slupek celých 9 měsíců macerovala kromě tříslovin a aromatických látek i barviva, získalo víno neuvěřitelnou oranžovou barvu. A protože tímto způsobem se víno vyrábělo už před vynálezem chemických konzervantů a šlechtěných kvasinek, dělají to v Dobré vinice přesně takhle. Naturálně. Tohle Chardonnay navíc ještě celých 12 měsíců zrálo na kvasnicích v nových dubových sudech. To je, co?
O barvě už jsem začala, ale popisovat barvu vína mě baví asi nejvíc. Byla to měděná oranžovo hnědá barva. Barva cihel s kapkou pomeranče. Krásně čirá a víno mělo výbornou viskozitu. Vůně byla zprvu medovo-živočišná. Používat slovo ,,živočišný´´ v souvislosti s naturálními a kvevri víny mě naučila Ari z Orangerie. Je to taková kombinace aromat, připomínala mi vůni opracované kůže. Pak byl cítit med, nebo propolis, včelí vosk, něco takového. Tohle víno mělo to kouzlo, že se neustále otevíralo a postupně se další vůně rozvíjely. Cítila jsem i přezrálé ovoce- špendlíky, později i sladké tropické ovoce. I ve vůni se lehce projevil sud. Chuť byla velmi plná, krásně harmonická a nazrálá. Zrání v sudu jí dodalo takovou nasládlost a hlavně plný vjem. A přitom díky krásné kyselině působilo víno svěže a neunaveně. Teď zpětně mě trochu mrzí, že jsme víno nenechali nadechnout ještě trochu víc, ale prostě jsme ho vypili moc rychle. Nedalo se mu odolat.
A odpovídá tomu i bodování- 90/100.