Hotel RYZLINK

24.07.2023

O co jde?

Hotel Ryzlink není jen hotelem, jak napovídá název. Oáza klidu, ráj pod Svatým kopečkem, restaurace, ubytování, vinařství, degustační sklep, vinné wellness, naše líbánkové místo. 

Tohle ultra fotogenické místo jsme objevili při plánování našich líbánek v roce 2019. A zamilovali se na první nádech. Nejen, že vína vinařství Fučík známe déle, než existuje tento blog, ale celý koncept spojující komplet veškeré služby s vínem spojené, je skvělý.

Vinařský hotel vznikl v roce 2016 z bývalé sýpky a mlékárny. Je umístěn na samém okraji Mikulova směrem na Sedlec, ale pohodlně k němu dojdete za pár minut pěšky z centra, nebo odkudkoliv na kole. Navíc je umístěn na cyklotrase například do nedalekého Mušlova a koupání zkuste v Janičově lomu. Průzračnější vodu jste ještě neviděli!

Samotný areál pak spojuje hotelový dům, degustační sklep, restauraci, wellness, velké dětské hřiště, parkoviště pro auta i kola a za bránou se rozkládá celé vinařství. 


Hotel Ryzlink

Budovu hotelu tvoří dvě patra pokojů, v tom spodním jsou dvou a čtyřlůžkové pokoje, vchod z pavlače pak mají apartmány. Pokoje jsou pojmenovány podle odrůd vína a víno z nich i dýchá. Apartmány mají masivní dřevěný nábytek, jednoduchý design a nechybí ani uvítací láhev vína. 

Rezervovat pokoj můžete buď  zde, na stránkách hotelu, nebo i přes Booking.   


Restaurace 

Vpravo od hotelu je hotelová restaurace, která je pro všechny otevřena od 11:30 do 22:00, takže zde můžete spočinout na oběd, kávu, nebo večeři. 

Restauraci vládne šéfkuchař Paolo Palazzo, kterého můžete znát z televizní soutěže Masterchef. Měli jsme možnost ochutnat zbrusu nové menu a musím říct, že i když je Mikulov na gastro kvalitním místem, tady posunuli laťku ještě o trochu výš. 

Základem jsou lokální suroviny, od ryb, až po sýry na pochutinovém prkénku. Ke každému chodu je rovnou doporučené napárované víno, což ušetří přemýšlení, co si k tomu, či onomu dát. 

Za sebe doporučuju vinnou klobásu z jejich Chardonnay s broskvovou hořčicí. To se zblázníte! A ještě k tomu ten božský výhled!

Takovým doplňkovým programem může být například degustace kávy z různých forem přípravy. 


Vinařství Fučík

Mikulovsko je rájem Vlašáků, ale Vinařství Fučík je rájem Rulandy bílé. Vlašáky mají také skvělé a dokonce na ně teď pořídili nové betonové vejce, ale jestli mě od nějakého vinařství baví Rulanda bílá, je to tohle. Enolog Pavel Svoboda pracuje jak s nerezem, tak sudem a protože ho to prostě baví, dělá i fortifikovaná vína hlavně z Frankovky a Pálavy. 

Vinným portfoliem vás provede na pravidelných středečních degustacích someliér Zdeněk Sklenský. Byla jsem si kousek degustace poslechnout a musím uznat, že lepší výklad a poutavější vyprávění o víně z rukou nevinaře, jsem nikde jinde nezažila. Nádherně vysvětlí, jak víno ochutnávat, i jak si najít to své oblíbené. 

Můj osobní typ je úplně základní Sylván a tradiční metodou vyrobený sekt z Chardonnay a Rulandy bílé

Na cestu domů si určitě zabalte i Frízo v plechu. Protože jak říkal pan Svoboda -  ,,No a proč ne?!´´´´


Závěrem

My se sem tak rádi vracíme. Je super na jednom místě najít všechno. Skvělé jídlo, úžasné víno, krásné ubytování, personál, který pro to místo dýchá a klid. Božský klid.