Jak správně vychutnávat víno?
Raději než ,,ochutnávat víno´´ říkám ,,vychutnávat víno´´! U správného pití vína totiž jde o mnohem víc, než jen o chuť a musí být zapojeny téměř všechny smysly. Pojďme na to!
BARVA
Pro správné posouzení barvy je dobré se sklenkou zakroužit a zahledět se na víno proti bílému podkladu, ideálně pak za denního světla. Po zakroužení si také můžeme všimnout, že různé vzorky vín po stěnách sklenky stékají různě. Pomaleji stékají výraznější vína, buď s vyšším % alkoholu, nebo více extraktivní. Rychleji zase vína lehčí. Tomuto jevu se říká viskozita.
Naturální vína jsou často nefiltrovaná a jemné zakalení není závadou, ale ukazuje na zbytky kvasničných kalů, které jsou u tohoto stylu vína žádoucím úkazem. Někdy také můžeme na dně sklenky nebo láhve nalézt vinný kámen. Třpytivé krystalky také neznamenají na vadu vína.
Odstínů vína je téměř nekonečné množství, posuďte sami.
ilustrační věta vinného poloprofesionála (VÁS): ,,Víno ve sklence krásně jiskří, je čiré, je to bílé víno s barvou světlého zlata s nižší viskozitou.´´
VŮNĚ
Vůni správně posoudíme ze správné sklenky. obecně jsou bílá vína nalévána do sklenic s menším objemem, červená pak do větších. Je to proto, že červené víno potřebuje více prostoru pro kontakt s kyslíkem, aby se ,,rozvonělo´´. Ke sklence přiblížíme nos tak, abyste jím vzduch ze sklenky nasávali po jejích vnitřních stěnách. Tam se totiž aroma nejlépe koncentruje. Ve středu sklenky se naopak koncentruje alkohol, který by vám mohl celý dojem negativně ovlivnit.
Dobrou nápovědou pro hledání vůní ve víně jsou tyto aromatické kruhy.
ilustrační věta vinného poloprofesionála (VÁS): ,,Ve vůni je víno ovocné, cítím zralé meruňky a v závěru lehkou stopu medu.´´
CHUŤ
Po polknutí zkoumáme, jak dlouho nám vjem z vína v ústech přetrvává. Tomu se říká perzistence. Je dokonce měřitelná. Jednotkou je kaudálie, kterou si můžeme představit zhruba jako vteřinu. Čím déle víno v ústech cítíme, tím má lepší perzistenci.
ilustrační věta vinného poloprofesionála (VÁS): ,,V chuti je cítit vyšší zbytkový cukr, má nižší kyselinu a středně dlouhou perzistenci.´´
Profesionálové na každém jednom hodnoceném vzorku zkoumají mnohem víc, ale výše zmíněné pro začínajícího milovníka vín stačí. Uvidíte, že pokud se pečlivě zaměříte na jednotlivé body, budete z vína mít daleko víc, než jen CHUTNÁ/NECHUTNÁ.
Skvělým pomocníkem je Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno od pánů Stávka a Dvořáka. Tam najdete rozšířený základ, jak do světa vína proniknout, se spoustou obrázků a rad.
NEBOJTE SE VÍNA! Vychutnávejte!