Když víno smrdí

22.01.2022
ILLUSTRATION BY RYAN MCAMIS zdroj: https://www.winemag.com/2018/01/24/wine-faults/
ILLUSTRATION BY RYAN MCAMIS zdroj: https://www.winemag.com/2018/01/24/wine-faults/

Ano, podle názvu lze odvodit, že tenhle článek bude o vadách vína. Takových vadách, které jsou relativně snadno rozpoznatelné, když víte, jak je hledat.


Oxidáza 

vznik vady: přístup přílišného množství vzduchu k vínu

barva vína: nahnědlá, oranžově jantarová

vůně: shnilá jablka, sherry

chuť: jablečný mošt, cider


Korek

vznik vady: jedna z nejběžnějších vad spojovaná převážně s korkovým uzávěrem. Vzniká tím, že se do vína dostane látka TCA. Ta se do vína může dostat jak z použitého korku, tak i z prostředí před lahvováním.

barva vína: nezměněná

vůně: mokrý sklep, mokré kartony, chlór, tlející listí

chuť: mokrý sklep, mokré kartony, chlór, tlející listí


Plíseň

vznik vady: kontaminace z plesnivých nádob při výrobě, nebo z plesnivých hroznů

barva vína: nezměněná

vůně: plíseň, zatuchlina

chuť: plísňový sýr, plesnivá zemina


Sirka

vznik vady: kvašení bez dostatečného přístupu vzduchu, nedostatečná výživa kvasinek při alkoholovém kvašení, nebo velké množství přidaného oxidu siřičitého

barva vína: nezměněná

vůně: zkažené vejce, vypálená sirka

chuť: cibule, kapusta, hořká chuť


Výše zmíněné vady jsou jen nepatrný výčet všeho, čím může víno onemocnět, nebo co ho může v jeho cestě k vašim rtům negativně ovlivnit. Některé vinař může ovlivnit dodržováním hygienických zásad při výrobě, některé neovlivní ani ten nejlepší z nejlepších. Pokud tedy v  restauraci dostanete víno s vadou, je v nejlepším pořádku ho vrátit. Vína přeci chceme pít pouze BEZVADNÁ!