Když víno smrdí

Ano, podle názvu lze odvodit, že tenhle článek bude o vadách vína. Takových vadách, které jsou relativně snadno rozpoznatelné, když víte, jak je hledat.
Oxidáza
vznik vady: přístup přílišného množství vzduchu k vínu
barva vína: nahnědlá, oranžově jantarová
vůně: shnilá jablka, sherry
chuť: jablečný mošt, cider
Korek
vznik vady: jedna z nejběžnějších vad spojovaná převážně s korkovým uzávěrem. Vzniká tím, že se do vína dostane látka TCA. Ta se do vína může dostat jak z použitého korku, tak i z prostředí před lahvováním.
barva vína: nezměněná
vůně: mokrý sklep, mokré kartony, chlór, tlející listí
chuť: mokrý sklep, mokré kartony, chlór, tlející listí
Plíseň
vznik vady: kontaminace z plesnivých nádob při výrobě, nebo z plesnivých hroznů
barva vína: nezměněná
vůně: plíseň, zatuchlina
chuť: plísňový sýr, plesnivá zemina
Sirka
vznik vady: kvašení bez dostatečného přístupu vzduchu, nedostatečná výživa kvasinek při alkoholovém kvašení, nebo velké množství přidaného oxidu siřičitého
barva vína: nezměněná
vůně: zkažené vejce, vypálená sirka
chuť: cibule, kapusta, hořká chuť
Výše zmíněné vady jsou jen nepatrný výčet všeho, čím může víno onemocnět, nebo co ho může v jeho cestě k vašim rtům negativně ovlivnit. Některé vinař může ovlivnit dodržováním hygienických zásad při výrobě, některé neovlivní ani ten nejlepší z nejlepších. Pokud tedy v restauraci dostanete víno s vadou, je v nejlepším pořádku ho vrátit. Vína přeci chceme pít pouze BEZVADNÁ!