Merlot

26.04.2020

Co říká odborná literatura

První výsadby této modré moštové odrůdy na našem území proběhly až v roce 2001, v tomto roce byla odrůda zapsaná do Státní odrůdové knihy. Ač je odrůda velmi známá i mezi neodbornou veřejností, pokrývá pouhých cca 104 ha plochy vinic, převážně ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. 

Původ

Merlot je původní odrůdou pocházející z Francie, nejrozšířenější je v oblasti Bordeaux. Geneticky je jejím nejbližším příbuzným odrůda Cabernet Franc. Název odrůdy je odvozen od francouzského označení pro kosa ( merle), který je ve Francii považován za jednoho ze škůdců zaměřujících se na Merlot. Vyžaduje výborné polohy, které jsou chráněny před zimními mrazy. Používá se také do směsí. 

Charakter vína

Barva Merlotu je sytě rubínová nebo granátová. Protože se jedná o velmi plodnou odrůdu, při velkých sklizních a velké výnosnosti na keř mají vína světlejší barvu.  

Vůně jsou jemnějšího charakteru. Můžeme v nich nalézt převážně tmavé zahradní ovoce, nejčastěji černý rybíz, višně, švestky. Při delším zrání získává Merlot nádech kávy, čokolády nebo tabáku. 

Chuť je díky nízkému obsahu kyselin jemná, vláčná. Tříslovinu má Merlot hebkou. V chuti jsou též cítit ovocné tóny, nebo tóny kompotovaného ovoce.

Co k tomu?

Díky jemné chuti jsou vína vhodná k jemnějším paštikám a méně kořeněnému tmavému masu. Dobře se hodí i k tvrdým a vyzrálým sýrům. 

Co říkám já

Merlot to měl se mnou těžké. Zafixovala jsem si ho v pubertě jako ,,trpké víno´´ po nějaké sudovce, a bylo to. Jak se jednou špatně začne- chudák Merlot. On si to totiž vůbec nezasloužil. Merlot se naopak vyznačuje velmi hebkou tříslovinou. A je pravda, že většina vín, která jsem ochutnala, byla opravdu hebká a hladká. Teď mám tuto odrůdu zařazenou do kategorie ovocnějších. Taková šťavnatá zralá višeň. Višňový kompot. Nedávno jsem ale měla i vyzrálejší Merlot z dubového sudu. Chytil krásné kouřové tóny a z višně byla rázem višeň v čokoládě. Opečený toast a čerstvě mletá káva. To všechno si z vůně vybavuji.    

KRAUS, Vilém. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-00-0.
Wine and Cheese: Merlot ... the blackbird grape. In: TBR News media [online]. New York: TBR News media, 2020 [cit. 2020-04-10]. Dostupné z: https://tbrnewsmedia.com/wine-cheese-merlot-blackbird-grape/