Mladá vína 2020

14.11.2020

Listopad je měsícem končícího vinobraní a zároveň uvedení na trh prvních vín nového ročníku. Zatímco některé hrozny ještě visí a dozrávají, jiné už jsou v láhvích a míří k nám. Mladá a Svatomartinská vína nejsou vína nijak složitá a komplikovaná. Jejich charakter je zpravidla ovocný a šťavnatý, mnohdy s hrubší tříslovinkou a znatelnou kyselinou. Ochutnali jsme čtyři vinná mláďata ročníku 2020. A kdybych měla najít na tomhle zpropadeném kulatém roce něco pozitivního (kromě testu na covid), je to určitě víno. A ta letošní vína jsou obzvlášť vydařená. 


Muškát moravský 2020 Štěpán Maňák

  • oblast Morava, slovácká podoblast 
  • suché
  • zb. cukr: 1,2 g/l
  • kys.: 6,8 g/l
  • alk.: 12% 
  • Víno světle slámové až zlatavé barvy, intenzivní muškátové aroma. Ve vůni výrazné květinové tóny muškátu, růží. Chuť lehká, šťavnatá po ovoci s měkkou dužinou, broskve, meruňky. V závěru lehce minerální se svěží kyselinou. Překvapivě dlouhé. 

Svatovavřinecké rosé Vinařství Přítluky

  • oblast Morava, velkopavlovická podoblast
  • suché
  • alk.: 11,5 %
  • Barva růžového grepu a nedozrálých jahod. Vůně jahodového sorbetu, letní, lehká a svěží. V chuti pikantní kyselina podporující ovocnou chuť hlavně po jahodách. Vínu by rozhodně slušelo teplejší počasí, protože je to typicky lehké svěží ovocné rosé.

Modrý Portugal Rodinné vinařství Jedlička

  • oblast Morava, velkopavlovická podoblast
  • suché
  • alk.: 11,5 %
  • Jiskřivá rubínová barva s červenými odlesky. Vůně po rybízu, brusinkách a borůvčí. Chuť středně plná, ovocná, opět tóny červeného rybízu, výraznější kyselina, která ale chuť příjemně odlehčí. Tříslovina je znatelná, ale nijak hrubá. Tohle víno bych klidně nechala rok dva vyzrát, a troufám si říct, že bude časem ještě lepší. 

Müller Thurgau Vinařství Thaya

  • oblast Morava, znojemská podoblast
  • suché
  • zb. cukr.: 1 g/l
  • kys.: 6,5 g/l
  • alk.: 11,5 %

Světlá barva, zelenkavá se stříbrnými odlesky. Ve vůni nezralé broskve, tóny angreštu. Chuť příjemná, lehká a ovocná. Závěr doprovází mineralita a harmonická kyselina doplňující ovocnou chuť.