Muškát moravský

19.04.2020

Co říká odborná literatura

Muškát moravský je bílá krásně aromatická odrůda, která se značí zkratkou MM, nebo MOPR (viz. níže). Byla vyšlechtěna u nás, takže není divu, že se pěstuje ve všech vinařských podoblastech v Čechách i na Moravě.  

Původ

Tato mladá odrůda byla vyšlechtěna roku 1987 ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích Ing. Křivánkem. Odrůda s muškátovým aroma na našich vinicích doposud chyběla. Časté označení MOPR získal Muškát z počátečních písmen svých rodičů. Vznikl totiž jako kříženec odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. MM byl vyšlechtěn tak, aby prospíval v našich klimatických podmínkách, proto není tak náročný na stanoviště. Více se mu daří v těžších hlinitých půdách, kde dává plná a intenzivní vína. Zaujímá cca 444 ha plochy vinic.  

Charakter vína

Barva MM se obvykle pohybuje ve světle žlutých odstínech se zlatavými odlesky.  

Vůně by měla být intenzivně muškátová. K dosažení typické a plné vůně MM je zapotřebí pečlivé zpracování hroznů a umu vinaře. Kromě květinového aroma má i ovocné podtóny, například pomerančové.  

Chuť je obvykle lehká. Je to dáno nižším obsahem kyselin a výraznějším aromatem. Příjemně pitelné víno vhodnější k rychlé konzumaci. Je tedy méně vhodný k archivaci.

Co k tomu?

MM se díky výraznější vůni hodí i ke sladším pokrmům a dezertům. Jemně muškátové víno můžeme podávat k paštikám, nebo husím játrům. Suchý MM je také vhodný jako aperitiv.

Co říkám já

Muškát je pro mě taková odrůda na každodenní pití. Né, že bych pila muškát denně, ale je to víno pro každou příležitost. Sluší mu i vyšší obsah zbytkového cukru, takže zachutná i vinařům začátečníkům a obzvláště ženám. Ale hlavně ta vůně. Není tak agresivní, jako například u Irsay Oliver, o to je pití tohoto vína příjemnější. Představte si, že rozemnete mezi prsty list muškátu, co máte v létě za okny. Tak má vonět MM. Obvykle postrádá výraznější kyselinu, což někdo považuje za nevýhodu, jelikož to neprospívá delšímu zrání. Ale krásně voňavý mladý svěží Muškát je prostě škoda nevypít hned. 


čerpáno z: KRAUS, Vilém. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-00-0.

obrázek: Bílé odrůdy původem z Moravy. In: Vína z Moravy, vína z Čech [online]. Vinařský fond, 2018 [cit. 2020-04-10]. Dostupné z: https://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/bila-vina/7934-bile-odrudy-puvodem-z-moravy.html