(ne)vinný slovníček I.

21.04.2020

  • ENOLOGIE

Věda, zabývající se vínem a vinařstvím obecně. 

  • AMPELOGRAFIE

Věda o vinné révě. O druhových znacích a samotných odrůdách révy vinné.  

  • BARRIQUE

(čti: baryk) Označení vín, která zrála v dubovém sudu z amerického, nebo francouzského dubu. Víno díky tomu získá jedinečné aromatické látky. Aby mohl vinař označit své víno jako barrique, musí v dubovém sudu zrát minimálně tři měsíce, sud musí mít objem od 210 l do 250 l a nesmí být použit více než třikrát po sobě. 

  • CUVÉE

(čti: kyvé) Označení vína, které vzniklo smícháním několika odrůd dohromady. Můžeme narazit i na označení ,,kupáž´´

  • DEKANTACE

Proces, kdy se červené víno před samotným podáváním přelije do karafy (dekantéru), aby případný kal zůstal v lahvi. Dalším z důvodu dekantace může být provzdušnění/nadechnutí vína. U některých vín může dekantace pomoci otevřít škálu dalších aromat a zjemnění projevu vína. U jiných vín naopak dojde ke ztrátě aromat a jejich zvětrání.