(ne)vinný slovníček III.
- FERMENTACE
Jedná se o proces přeměny látek za vzniku alkoholu. Synonymem je tedy kvašení a u vína jde o přeměnu cukrů na alkohol za pomocí kvasinek.
- PET-NAT
Označení pro čím dál populárnější přírodně šumivé víno. Toto víno vznikne tak, že mošt je částečně kvašen v tanku (nebo jiné nádobě) a další kvašení probíhá přímo v lahvi. Pet-naty mají méně alkoholu než běžná tichá vína a jsou přirozeně zakalená.
- SABRÁŽ
Jde o techniku otevírání lahve šumivého vína tak, že se nejčastěji šavlí, nebo jiným předmětem (talířem, nožem, sklenkou) setne hrdlo lahve. Základem je kvalitní šumivé víno, správná teplota lahve a um toho, kdo sabráž provádí.
- RMUT
Směs nadrcených hroznů před jejich lisováním.
- SOMMELIÉR
Odborník na víno, jeho servis, podávání, snoubení s pokrmy. Musí mít ale také znalosti ohledně marketingu a obchodu a neustále se v tomto oboru vzdělávat.