(ne)vinný slovníček V.

07.07.2020
  • KVEVRI

Toto označení nesou vína vyráběná tradiční gruzínskou metodou. Víno kvasí v hliněných nádobách zvaných kvevri, které jsou zcela nebo z části zakopané pod zemí. 

  • VINĚTA

Etiketa, nebo nálepka na láhvi.

  • REZERVA

Dle našeho zákona o vinařství a vinohradnictví se toto označení smí užít pro víno, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně láhvi, a to minimálně 12 měsíců v sudu u červených vín a 6 měsíců v sudu u bílých vín.

  • MENISKUS

Okraj vína při naklonění nad světlou plochou.

  • BATTONAGE

(čti: batonáž) Technologie při tzv. školení vína (https://www.vinopsani.cz/l/o-barve/), kdy se víno nechá ve styku s jemnými kaly z odumřelých kvasinek a při tomto ležení na kalech se musí promíchávat (batonáž).