(ne)vinný slovníček VI.
- FORTIFIKOVANÉ VÍNO
Jedná se o víno, do kterého byl sekundárně přidán alkohol. Můžeme jej označit jako dolihované víno. Příkladem může být například Vermut, který tvoří lehké doslazované víno, s přidaným alkoholem a směsí bylinek.
- CIBÉBA
Cibéby jsou hrozny révy vinné, které se sklízí již částečně seschlé. Seschlé hrozny mohou i nemusí být napadeny ušlechtilou plísní Botrytis cinerea (botrytický sběř viz. (ne)vinný slovníček II.) a využívají se k výrobě speciálních vín. Takové se pak označí jako přívlastkové víno výběr z cibéb a takové víno při sběru dosáhne cukernatosti hroznů minimálně 32° ČNM (viz. článek O cukru).
- BARVÍŘKA
Jako barvířky můžeme označit takové modré odrůdy révy vinné, které mají barvivo obsaženo nejen ve slupce, ale i v dužině. Vína z těchto odrůd mají výraznou tmavou barvu a slouží i pro svou barevnost do směsí s odrůdami, které jsou přirozeně světlejších odstínů. Barvířkami jsou například odrůdy Alibernet, Neronet, Rubinet a další.
- PUPITR
Jedná se o speciální ,,stojan´´ používaný při výrobě šumivého vína. Slouží k setřásaní kalů. Zjednodušeně si pupitr můžeme představit jako dřevěnou střechu s otvory pro uložení lahví, které jsou uloženy v takové poloze, že kaly se soustředí do hrdla láhve.