Oranžáda Rulandské šedé
vinařství VINNÉ SKLEPY Kutná Hora
oblast Čechy/Mělnická podoblast/ vinice Na Příčce a Nad Kapličkou
- polosuché
- ročník 2018
- alk.: 13,5 %
- zb. cukr: 8,2 g/l
- kys.: 5 g/l
- cena: cca 320 Kč
První oranžové víno, které jsem kdy pila. Pan Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora měl ve vinotéce, kde jsem pracovala, degustaci. Oranžáda z Rulandy šedé byla tehdy ročník možná 2016 a upřímně, kromě toho, že mi chutnala, si víc nepamatuju. Když se mi potom ve spolupráci s tímhle biodynamickým vinařstvím nabídla možnost ji ochutnat znova, moc dlouho jsem neváhala.
Tohle víno mystickou barvu žhnoucího slunce získalo tím, že macerovalo (luhovalo se) celé dva měsíce na slupkách v otevřených nádobách (více o výrobě oranžového vína najdete v článku O barvě), a poté zrálo částečně v sudech a částečně v hliněných nádobách.
Když už jsem začali s barvou, ta zaujme opravdu na první pohled. Zářivá oranžová barva velmi zralého pomeranče s ohnivými odlesky. Připomínala mi odstínem Aperol. Se sytou barvou mělo víno i výbornou viskozitu a velmi pomalu po stěnách stékalo zpět. Ve vůni se pomeranč objevil znovu, ale s dalším nasládlým vjemem. Připomínal mi vůni kandované pomerančové kůry. Dál tam bylo cítit kompotované ovoce. Mandarinky nebo hodně zralé meruňky. Když přišla na řadu chuť, ovoce přešlo v med. V chuti byl cítit intenzivně až dokonce hřejivě. Evokovalo mi to medovinu, nebo rozinky naložené v rumu. Delší medový závěr to celé podtrhl. Plné a zároveň hladké a ovocno-medové víno. Jestli jste ještě oranžové víno neochutnali, tohle můžu doporučit. Nevyděsí vás trpčí chutí. Zbytkový cukr medovost v chuti podtrhne, ale nezabije přílišnou sladkostí a můžete ho doplnit i sladším ovocem, nebo vyzrálejším sýrem.