Riesling

17.06.2020

vinařství MELCHIORS Německo

oblast Mosel/město Zell /trať Schwarze Katz


  • suché
  • ročník 2018
  • alk.: 12%
  • zb. cukr: 4,6 g/l
  • kys.: 7,2 g/l
  • cena: cca 310 Kč
  • ozn.: Alte Reben- stará réva (staré keře)

Poprvé jsem se dostala k Ryzlinku z Mosely. Mosel je německá vinařská oblast, která se rozpíná okolo řeky Mosely mezi Trierem a Koblenzí a Ryzlinky z této oblasti jsou proslulé a žádané po celém světě. Je to dáno i specifickými podmínkami, které jsou pro příkré stráně v údolí řeky ojedinělé. V první řadě je to právě příkrost svahů orientovaných na jih, kdy díky tomu víno dostává absolutně maximum slunečního svitu, které se navíc násobí odrazem od vodní hladiny. Oproti tomu mají vína z Mosely vyšší obsah kyselin, protože i přes dávku světla se pořád jedná o mírný podnebný pás. Dalším plusem je půda těchto vinic, která je tvořená z velké části břidlicí. Ta má tu vlastnost, že dobře drží teplo a dává vínům exkluzivní mineralitu.

Tahle láhev pochází z nejslavnější moselské tratě Černá kočka (Schwarze Katz). S touto tratí se pojí příběh, kdy belgický obchodník chtěl od jednoho vinaře ochutnat víno ze tří sudů. Na jeden z nich sedla černá kočka a odháněla každého, kdo se ho pokusil otevřít. Ze sudu, který kočka bránila, obchodník ochutnal a víno mu tak zachutnalo, že ho zakoupil a další roky se pro ně vracel. Tak dostala německá vína z této trati značku Schwarze Katz.

No, dost bylo zeměpisu, už to pojďme ochutnat!

Víno bylo v krásné elegantní štíhlé láhvi se zlato-hnědou etiketou, takže mé holčičí srdce zaplesalo. Barva vína byla velmi sytá. Zelenožlutá a po prokroužení víno velmi pomalu stékalo po stěnách, což značí dobrou viskozitu (,,hustotu´´ vína). Už na první přivonění se dala odrůda Ryzlink poznat. Šťavnatá vůně citrusů, sladších grepů a zelených jablek. Už do nosu štípla vyšší kyselina. Při dalším zkoumání jsem ve vůni našla i květinové tóny sušených květu, nebo sušených bylinek. Takové slaměnky. Když přišla na řadu chuť, zase se projevila vyšší kyselina. Ta byla taková křupavá, lépe můžeme říct asi slovo řízná, ale mě se slovo křupat k popisu téhle kyseliny hodí líp. V chuti bylo víno svěží a opět citrusové, byl cítit i angrešt a kyselejší jablka. Pak nastoupila dochuť. Dlouhý předlouhý pocit na jazyku. Po polknutí v puse zůstalo něco silně minerálního, což způsobilo slanost a touhu ochutnat znovu. 

Na tomhle Ryzlinku se krásně projevilo, jak je konkrétní oblast, podmínky a stanoviště zásadní. I u nás máme spoustu výborných Ryzlinků, ale ty s Mosely jsou zkrátka ojedinělé.   

Suma sumárum 86,5/100.

Já jsem tuhle moselskou parádičku mohla ochutnat díky spolupráci s vinotékou Vinosféra v Hradci Králové. A tam ji můžete přijít ochutnat i vy! Vína s Mosely tam najdete ve stálé nabídce.