Ryzlink vlašský

15.07.2020

Co říká odborná literatura

Tato odrůda se zkratkou RV se na našem území pěstuje hlavně ve vinařské oblasti Morava. Kvůli pozdnímu vyzrávání a potřebě výborných poloh se jí daří v podoblasti Velkopavlovické a na Mikulovsku. Daří se jí také v Rakousku, kde se užívá název Welschriesling. V hovorové řeči se můžeme setkat i s pojmenováním Vlašák. Využívá se také pro výrobu ledových vín, nebo jako odrůda pro výrobu šumivého vína.

Původ

Tato stará odrůda má neznámý původ. I přes shodnost názvu s Ryzlinkem rýnským, spolu tyto odrůdy geneticky nemají žádnou příbuznost. Pravděpodobný původ může mít RV v Itálii, kdy díky tomu získal i svůj název, neboť Vlachy jsou starým označením pro Itálii. Na našem území pokrývá cca 1 186 ha plochy vinic.   

Charakter vína

Barva Vlašáku se pohybuje ve světlejších tónech žluté se zelenožlutými odlesky.  

Vůně je primárně květinová, při dobré vyzrálosti se objevují vůně lípy a lipového květu. Dále můžeme cítit medové tóny, nebo rozkvetlé luční kvítí.  

Chuť bývá zpravidla velmi plná. I přesto se jedná o svěží víno a vyznačuje se vyšší kyselinou. Ta je v chuti znát určitou pikantností a díky tomu můžeme v chuti hledat třeba angrešt, nebo červený rybíz. U dobře vyzrálých vín i hrozinky nebo kandované citrusy. RV dává výborná vína i při zanechání zbytkového cukru, díky kterým se ve víně rozvíjí medové vůně a chutě. 

Co k tomu?

RV je další odrůdou, jejíž vína lze použít v mnoha podobách a k mnoha pokrmům. Hodí se k běžným pokrmům ze zeleniny, polévkám, bílým sýrům, rybám, ale i lehkým paštikám.  

Co říkám já

Vlašák. Když se řekne Vlašák, evokuje to ve mě ořechy. A možná je to určitá autosugesce, ale sem tam v RV najdu vůně pražených ořechů, slaných arašídů a nedávno jsem cítila nasládlost kešu. Jinak jsou to květinové vůně a když je vyzrálý, tak je krásně cítit medovost ve vůni i chuti. Vlašák má u nás jednu specifickou oblast, kde se mu daří absolutně perfektně. Je to trať Železná a Ořechová hora na Mikulovsku. A odtud pochází Vlašáky tak specifické, že když je párkrát ochutnáte, příště už je poznáte i z vlaku. Snadnou rozpoznatelnost těchto vín tvoří silná mineralita, která přechází až do železité dochuti. Kdo neochutná Vlašák z Železné, jako by nebyl. 

čerpáno z: KRAUS, Vilém. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-00-0.

obrázek: Ryzlink vlašský. In: Vína z Moravy, vína z Čech [online]. Vinařský fond, 2018 [cit. 2020-05-03]. Dostupné z: https://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/aktuality/pro-verejnost/7069-video-ryzlink-vlassky-2.html