Ryzlink vlašský

26.01.2021

Vinařství SYFANY Vrbice 

oblast MORAVA/ Velkopavlovická podoblast/ viniční trať Krátký 


  • suché
  • ročník: 2017
  • alk.: 12%
  • zb. cukr: 1,7 g/l
  • kys.: 5,5 g/l
  • nefiltrováno
  • cena: cca 250 Kč

Ryzlink vlašský s bordelem. Přijde mi to pojmenování tak jako sexy. Nejen, že ten kal v láhvi dělá krásnou batiku, ale navíc to přislibuje něco neobvyklého a zajímavého. Znamená to v podstatě to, že víno nebylo filtrované. A do láhve šlo i se svým kalem. Ten ve víně zůstal po odumřelých kvasinkách, které zajistili přeměnu cukru na alkohol, a pak vytvořili kal. Většinou je víno následně filtrováno a čiřeno, aby právě zmíněný kal v láhvi nebyl. A přitom vínu může dodat úplně nový rozměr chutí a vůní. Tenhle Vlašák ležel na jemných kalech 8 měsíců. A pak šel do láhve i se svým ,,bordelem”.

Jak jsem tedy zmínila výše. Barva vína byla zakalená. světle žlutá, připomínající čerstvě lisovanou jablečnou šťávu. Po otevření a prvním přičichnutí k vínu se linuli čisté ovocné tóny. Ale aby se víno pořádně rozvonělo, chtělo to chvilku vydržet. Stačilo 20 minut dekantace a byla cítit zralá jablka a hrušky, liči, možná náznak ananasové šťávy. Čím déle jsme víno pili, a čím více kalu se do sklenek dostávalo, otevíraly se mohutné tóny zralých banánů, nebo smetanové citronové zmrzliny. Vůně byla s každým přičichnutím plnější. V chuti je to víno ale svěží, ovocné, citrusovo- jablečné. A tenhle výraz nepoužívám často, ale bylo extrémně pitelné. Takové, které vás baví ucucávat a objevovat, jak se v čase mění.

Bordel si hlavně za tu rostoucí krémovou vůni vysloužil 85,5/100.