Sauvignon

16.05.2020

Co říká odborná literatura

Sauvignon, aromatická bílá odrůda, se u nás stává čím dál oblíbenějším. Nyní pokrývá cca 954 ha plochy vinic a toto číslo stále roste. Je to tím, že Sauvignon, který má zkratku Sg, prospívá nejlépe v chudších půdách, obzvlášť štěrkových, vápenitých a křemičitých. Tam dává pravidelně plná kvalitní vína. Vhodnější je jeho pěstování ve vinařské oblasti Morava, protože je naopak velmi náročný na stanoviště. Obzvlášť se mu daří na Znojemsku.  

Původ

Je to stará odrůda, která pochází z Francie, pravděpodobně z Bordeaux. V jeho genetické výbavě byly nalezeny odrůdy Chenin blanc a Tramín, ze kterých tedy Sauvignon samovolně vznikl. U nás se dříve užívalo pojmenování Fíkový hrozen. Pod tímto názvem ho na naše území nejspíše přinesli Habáni. Sauvignon není příliš odolný vůči mrazu a houbovým chorobám, proto je jeho pěstování pro vinaře náročnější.

Charakter vína

Barva Sg se pohybuje v zelenožlutých odstínech. 

Vůně závisí na ročníku. Pokud hrozny Sauvignonu dostatečně vyzrají a mají dostatek slunce, je ve vůni ovocný, plný a aromatický. Cítíme broskve, angrešt, meruňky, nebo černý rybíz. Ve slabších ročnících se v Sg objevují travnaté tóny kopřiv nebo hluchavek. Někteří konzumenti dokonce preferují Sg s tímto charakterem. 

Chuť je plnější kořenitá s ovocnými tóny v dobrých ročnících. Ve slabších opět můžeme i v chuti nalézt travnaté a paprikové aroma. Zpravidla má Sauvignon výraznější kyseliny.  

Co k tomu?

Díky aromatičnosti se tato odrůda hodí i ke kořenitým jídlům a slanějším sýrům, smetanovým omáčkám či rybám. Skvěle se snoubí například s kozím sýrem, kdy se výraznost obou krásně doplňuje. 

Co říkám já

Sauvignon mám opravdu ráda v jeho ovocné formě. Travnatý Sg mi prostě nějak drhne na jazyku. Ale 100 lidí, 100 chutí a někdo ho opravdu právě takový vyhledává. Já mám ráda ten broskvový. Broskve z něho cítím nejčastěji. Občas i ten angrešt. Ten obzvlášť, když má Sg vyšší kyselinu. Tak je to jako ty chloupky, co má angrešt na slupce. Sauvignon je dobrý jako mladé víno, tak vyzrálý. Mladé víno je šťavnaté, až trošku minerální. Vyzrálé zase pěkně hutné. Prostě ňaminka. 

čerpáno z: KRAUS, Vilém. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-00-0.

obrázek: DEHART, Nathan. International Sauvignon Blanc Day May. In: Lake county: winegrape growers [online]. California, 2019 [cit. 2020-04-19]. Dostupné z: https://www.lakecountywinegrape.org/international-sauvignon-blanc-day-may-3-2019/