Tramín červený
Co říká odborná literatura
Tramín červený je stará aromatická odrůda, která má zkratku TČ. Pravidelně dává vína s vysokou cukernatostí do přívlastků pozdní sběr i výběr z hroznů. Jsou to vína plná, těžká a aromatická. Na našem území pokrývá cca 679 ha plochy vinic. Tato odrůda je vhodná k pěstování ve všech podoblastech České republiky.
Původ
Původ této odrůdy je velmi nejasný. Jedná se o jednu z nejstarších odrůd, která je geneticky velmi příbuzná s révou lesní. Podle posledních výzkumů bylo zjištěno, že Tramín vznikl nejspíše volným křížením s touto divokou révou. Svůj název získal podle italské obce jménem Tramin, která je považována za jedno z předpokládaných míst původu. Přívlastek červený si u nás vysloužil zbarvením hroznů, které zraním získávají růžovou až světle červenou barvu. Laiky je proto někdy mylně dle názvu považován za víno červené.
Charakter vína
Barva Tramínu bývá velmi intenzivní, zlatožlutá až medově zlatá. Díky typicky sytější barvě je velmi dobře rozpoznatelný.
Vůně je stejně jako barva intenzivnější. základní vůní Tramínu je čajová růže, u vyzrálých vín jsou výrazně cítit medové tóny. Cítíme i náznaky exotického ovoce, ananasu, manga a hrozinek.
Chuť je ovlivněna zbytkovým cukrem, ale vyznačuje se dlouhou dochutí. Sladší Tramíny mají výraznější medovou chuť. U sušších lze vnímat kořenitost a tropické ovoce, liči a ananas. Kyselina je v Tramínu dobře potlačena, takže je to víno hladké a plné.
Co k tomu?
Tramín není víno k běžnému pití, je to odrůda pro slavnostní příležitosti. Zvládne aromatičtější pokrmy, paštiky, kořeněná jídla. Sladší vína se dobře hodí k dezertům, či aromatickým sýrům s modrou plísní, nebo kozím a ovčím sýrům.
Co říkám já
Tramín. Tramín je můj úplně nejvíc nejlepší kamarád. Ale co my jsem spolu ve vinotéce zažili. ,,Dobrý den, prosím nějaké dobré bílé víno.´´- ,,Ano, máme tady výborný Tramín červený.´´ - ,,Ale slečno, já jsem říkal BÍLÉ!´´ Po sto padesáté jsem jim to už nevyvracela a nabídla jinou odrůdu. Třeba Rulandské BÍLÉ.
Na Tramínu mám nejradši květinovou vůni. Opravdu voní po růžích. Když je Tramín vyzrálejší a plnější, je růže trochu potlačena medem. V mém posledním Tramínu jsem cítila dokonce medovinu. Z tropického ovoce v něm nejčastěji najdu ananas. Hlavně, pokud tam je lehce výraznější kyselina a trošku to v puse štípne. O Tramínu bych mohla básnit hodiny. Ale schválně, ochutnejte sami.
KRAUS, Vilém. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-00-0.
NUSSBAUMER BY CANTINA TRAMIN IS THE ONLY WHITE WINE CONVINCING ALL ITALIAN TOP GUIDES. In: Vineyards Magazine [online]. Vineyards Magazine, 2017, 2017 [cit. 2020-04-12]. Dostupné z: https://vineyardsmagazine.com/2017/03/02/nussbaumer-by-cantina-tramin-is-the-only-white-wine-convincing-all-italian-top-guides/